top of page

SOS: stem-, taal- en slikproblemen na COVID-19

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021

Terwijl de ene nauwelijks voelt dat hij of zij met corona besmet is geraakt, wordt het lichaam van sommige andere patiënten helemaal gesloopt. Veel mensen kampen na het overwinnen van het virus met stem-, taal- en slikproblemen. Maar hoe herken je die symptomen? Wat kan je er zoal aan doen? En wanneer schakel je hulp in?



Welke problemen treden zoal op?

COVID-19 is in de eerste plaats een infectie van de luchtwegen. Het is dus niet zo gek dat ook je keel en je stem een negatieve invloed van het virus ondervinden. De ziekte kan heel wat uiteenlopende problemen veroorzaken en ook de hevigheid van de symptomen varieert van persoon tot persoon.

Veel patiënten die herstellen van corona, merken dat ze een hese of schorre stem hebben en dat hun stem soms overslaat. Ook het gevoel dat er een brok in de keel zit, komt best vaak voor. Enkele van de oorzaken van stemproblemen na COVID-19 zijn:

  • Een infectie van de stembanden als gevolg van de infectie op de luchtwegen

  • Overbelasting van de stembanden door het vele hoesten en het weinige spreken

  • Beschadiging van de stembanden door intubatie (BBC schreef daarover dat 60% van de patiënten die meer dan 7 à 10 dagen aan de beademing lagen, kampen met slikproblemen en beschadigde stembanden)

  • Stembandproblemen door spanning op de spieren in de keel

Mensen die slikstoornissen krijgen na een coronabesmetting geven vooral te kennen dat ze moeilijk adem kunnen halen tijdens het eten en het drinken. Ook de adem inhouden tijdens de slikbeweging verloopt moeizaam. De patiënten verslikken zich vaak omdat voedsel en drank verkeerdelijk in de luchtpijp terecht komt. En de spieren van sommige patiënten zijn na een ziekenhuisopname zo verslapt dat ze te weinig kracht hebben om iets door te slikken.

Als vermoedelijk gevolg van de vermoeidheid die patiënten aan hun besmetting overhouden, klinkt hun taalgebruik soms verward. Ze hebben moeite om een volzin te maken, raken niet uit hun woorden en lijken sommige termen zelfs vergeten te zijn.


Wat kan je zelf doen?


Wie herstelt van een coronabesmetting, kan de volgende praktische tips toepassen om sneller te herstellen. Al blijft het aangeraden om ook het advies van je huisdokter of van je specialist te vragen. Zeker wie met ernstige problemen kampt, dient te worden geholpen om permanente schade te vermijden.

Tips bij stemproblemen:

  • Vermijd schreeuwen en fluisteren

  • Rook niet en drink geen koffie (vooral water heeft de voorkeur)

  • Gebruik je stembanden correct: spreek niet te snel, pers niet tijdens het spreken en doe je best om goed te articuleren

  • Neurie de letter ‘m’ laag en ontspannen om masserend op je stembanden in te werken

  • Laat je strottenhoofd door een professional masseren

Tips bij slikproblemen:

  • Zit goed rechtop wanneer je eet of drinkt

  • Eet traag en neem per hap maar een kleine portie op je lepel of vork

  • Praat niet tijdens het eten en drinken

  • Let op een goeie mondhygiëne (poets vaak je tanden)

  • Voel je jezelf vermoeid? Eet dan grotere porties vroeger op de dag en neem geen grote porties ’s avonds. Kies voor maaltijden waar je weinig op hoeft te kauwen of pas de structuur van je voeding aan (drank verdikken en eten pureren)

Wanneer schakel je professionele hulp in?


Uiten bepaalde symptomen zich op een hevige manier? Maak dan een afspraak met de dokter. Zeker wie zich vaak verslikt en daarbij voelt dat het eten in de luchtpijp raakt, loopt een verhoogd risico op een longinfectie.

Stemproblemen komen vaak voor bij COVID-19-patiënten en gaan soms vanzelf terug over. Merk je na 2 of 3 weken dat je nog met klachten zit? Je kan hier een stemtest of sliktest doen! Op basis van de screening krijg je oefeningen om je situatie te verbeteren. Indien nodig, krijg je een doorverwijzing naar een erkende logopedist. Die helpt je om je stembanden terug op de juiste manier te gebruiken. Ook met slik- en taalproblemen weet een logopedist raad.


Hoe bereik ik de logopedist?


Maatregelen rond social distancing blijven voorlopig van kracht. Daarom is het een goed idee om online op zoek te gaan naar een logopedist. Via platformen als Telephon.digital leg je contact met professionele logopedisten uit Vlaanderen en Brussel. Je kan er aangeven een logopedist te zoeken (klik ‘ik zoek een logopedist’) en dan brengt het team je in contact met één van de professionele logopedisten die met Telephon werken. Via teleconsultatie heb je dan een eerste gesprek en screening, en worden oefeningen op jou maat gegeven. De logopedist kan je zo verder opvolgen, bijsturen of aanpassen. Je spreekt elkaar regelmatig via internet, of kan ook eens ‘live’ langs gaan.

Goed om weten: deze vorm van therapie wordt in België terugbetaald aan dezelfde tarieven en voorwaarden als een fysieke consultatie.

Logopedisten die zich bij de Telephon.digital poule willen aansluiten kunnen terecht op: https://www.telephon.digital/nl/therapeut en ‘klik hier’.



180 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page