top of page

Parkinson behandelen met TelePHON.digital

Als logopedist heb je een belangrijke invloed op de kwaliteit van leven bij personen met de ziekte van parkinson. Dat weet ook logopedist Tom Steeland, expert in het behandelen van mensen met parkinson. Lees hier hoe hij TelePHON.digital gebruikt om bij personen met de ziekte van parkinson de therapiefrequentie te verhogen, kwaliteitsvolle oefeningen aan te bieden en de mantelzorger te ondersteunen!




De parkinson patiënt en de logopedist


Er zijn naar schatting 40 symptomen die kunnen voorkomen bij personen met de ziekte van parkinson. Maar iedere persoon met de ziekte van parkinson is anders. Dit maakt dat de inhoud van de logopedische behandeling zeer goed moet afgestemd zijn op de problemen en de noden van de persoon met de ziekte van parkinson én de mantelzorger. Op logopedisch vlak hebben de mensen vaak problemen met slikken, een zwakke stem, slappe articulatie, vertraagd denken en micrografie. Velen raken hierdoor in een sociaal isolement.


De logopedische therapie bestaat erin om zowel actief als proactief op deze problemen te werken zodat de kwaliteit van leven zo lang mogelijk wordt bewaard. We kunnen het ziekteverloop van de ziekte van parkinson indelen in 5 fasen (Hoehn&Yahr). In fase 2 en 3 kunnen we heel wat systemen versterken en reserve opbouwen. In fase 4 en 5 wordt er eerder gedacht aan compenseren.


De logopedische therapie bestaat uit specifieke oefeningen, zoals PLVT (Pitch Limited Voice Treatment), LSVT (Lee Silverman Voice Treatment), manipulatietechnieken, EMST (expiratory muscle strength therapy),... . Deze oefeningen bevinden zich in TelePHON en klaar voor gebruik.


Hoe TelePHON.digital kan bijdragen bij de behandeling


TelePHON.digital optimaliseert de begeleiding van de patiënt!


Maar… hoe dan?

Een publieke bibliotheek met meer dan 500 oefeningen staat beschikbaar om door te geven aan de patiënt. Daarin zitten o.a. oefeningen voor stem (LSVT, PLVT), ademhaling (EMST), articulatie (woord en zinnen), cognitie (woordvinding), ….. allen essentiële oefeningen voor de behandeling van Parkinson.


Patiënten oefenen op de dagen en met de frequentie die hen wordt toegewezen door de therapeut. Frequentie en regelmaat zijn cruciaal om automatismen in te slijpen. Een herinneringsmail zorgt ervoor dat de therapietrouw verhoogt.


Als therapeut verwerf je via het logboek inzicht in de prestaties van je patiënt. Je ziet hoe en hoelang hij/zij ermee bezig is en of hij/zij de taak moeilijk of makkelijk vond. Hierdoor kan je de vorderingen van nabij volgen en gepast en vroegtijdig bijsturen.


Leuk aan TelePHON.digital zijn functies die bepalend zijn voor de patiënt om goed te kunnen presteren, bijvoorbeeld de metronoom. Aan de hand van de auditieve cue van het ritme krijgt de patiënt meer controle over het spreektempo. Er komt meer aandacht vrij voor de nauwkeurigheid en pittigheid van de articulatie.


“En wist je dat de metronoom ook gebruikt wordt voor het stimuleren van ‘groot’ schrijven? Zo heb ik al zeer mooie resultaten behaald”, zegt Tom.

Een aantal praktische tips


1. Ga aan de slag tijdens jouw consultatie. Maak de eerste keer samen met je patiënt bepaalde oefeningen via het platform tijdens een consultatie. Zo leert je cliënt wat exact van hem wordt verwacht als hij/zij straks zelfstandig thuis werkt.


2. Bespreek samen met welke frequentie de oefeningen worden afgewerkt. Maak duidelijke afspraken.


3. Gebruik de handige chatfunctie in het platform en een tussentijdse videoconsultatie om makkelijk bij te sturen bij onduidelijkheden of problemen.


4. Betrek de mantelzorger bij het proces! Zij kunnen hun partner bijstaan in de begeleiding. Door nauwer betrokken te zijn bij de therapie, krijgt de mantelzorger beter inzicht in het ziektebeeld. Wanneer de mantelzorger behoefte heeft je bepaalde zaken te vragen of te bespreken, dan kan dat ook via TelePHON. Op deze manier versterk je de vertrouwensrelatie, wat essentieel is.

 

Wil je aan de slag gaan met TelePHON.digital? Start nu een gratis proefmaand. Ook jouw klant kan zich gratis registreren. Wil je graag een demosessie? Schrijf je dan in via volgende link!





188 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page