top of page

6 veel gestelde vragen over (online) logopedie

Bijgewerkt op: 19 mrt. 2021

Hoe werkt logopedie precies en wanneer heb je het nodig? Is het enkel geschikt voor kinderen of kunnen ook volwassenen therapie volgen? Kan je thuis oefenen en wordt dat dan wel terugbetaald? Over logopedie bestaan veel vragen. Hieronder sommen we de belangrijkste voor je op en helpen we misverstanden uit de weg.


Wat is logopedie?


Logopedie is een vorm van therapie. Het is gericht op mensen die problemen ondervinden met hun taal, stem of spraak of met slikken. In veel logopedie-sessies komt communicatie op z’n geheel aan bod. Sommige logopedisten doen ook aan audiologie en focussen zich op stoornissen van het gehoor.

De taak van de logopedist is om problemen correct vast te stellen en te behandelen.

Wist je dat het woord logopedie een samenstelling is van de Griekse termen ‘logos’ (gesproken woord) en ‘paidein’ (opvoeden)? Letterlijk betekent logopedie dus ‘opvoeden tot het gesproken woord’.


Met welke problemen kan je terecht bij de logopedist?


Logopedisten behandelen een hele reeks problemen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden terug. Om te weten of logopedie ook jou kan helpen, raden we aan om advies te vragen aan een huisarts of neus-keel-oor arts . Die kan jou doorverwijzen.

  • Stemproblemen: heesheid of stemverlies door verkeerd gebruik van de stem of door een aandoening (zoals bijvoorbeeld strottenhoofdkanker of astma),…

  • Spraakstoornissen: problemen met articuleren (al dan niet veroorzaakt door afwijkend mondgedrag), motorische stoornissen door een trauma aan de hersenen of door een aandoening aan het zenuwstelsel, stotteren en spreekangst,…

  • Problemen met slikken: aangeboren problemen, moeilijkheden na een hersenletsel of door een aandoening aan het zenuwstelsel, slikstoornissen veroorzaakt door dementie,…

  • Taalproblemen: kinderen waarbij de taal traag of verkeerd ontwikkelt, problemen door dyslexie, dysorthografie of dyscalculie, stoornissen na een beroerte of trauma, aantasting van het taalvermogen door dementie,…

  • Gehoorstoornissen: aangeboren stoornis, slechthorendheid, revalidatie na het aanpassen van een hoortoestel,…

Let wel: veel logopedisten hebben een bepaald expertisedomein. Stem de keuze van jouw logopedist dus goed af op de problemen die je ondervindt. Zo krijg je een betere diagnose en is ook de therapie goed op jouw persoonlijke noden afgestemd.


Voor welke leeftijden is het geschikt?


Problemen kunnen zich voordoen op elke leeftijd. Sommige stoornissen zijn typisch voor een bepaalde levensfase: denk maar aan peuters die moeite hebben met het ontwikkelen van hun taal of aan ouderen die spraakstoornissen krijgen als gevolg van de ziekte van Parkinson. Maar ook mensen met een spraakberoep, zoals leerkrachten of consultants, kunnen te maken krijgen met stemproblemen of hun uitspraak willen perfectioneren. Logopedisten zijn er daarom voor iedereen.




Wanneer start je met logopedie?


Voor ouderen of volwassenen die door een trauma of een aandoening met problemen kampen, zijn de eerste maanden herstel van cruciaal belang. Maar ook heel wat andere taal- en communicatieproblemen hebben een grote, negatieve impact op het sociale leven en op het zelfvertrouwen. Een behandeling uitstellen, is dus nooit een goed idee.

Toch is het door lange wachtlijsten niet altijd makkelijk om snel bij de juiste logopedist terecht te komen. Een online tool als telePHON.digital biedt hier een antwoord op. Dit platform werkt met flexibele, ervaren logopedisten die jou vlot in hun agenda inpassen. Elke logopedist heeft z’n eigen expertisegebied en slaagde voor een uitgebreide screeningstest.


Kan je therapie online volgen?


Ja, dat kan. Of je problemen nu mild, matig of ernstig zijn: logopedie kan voor een groot deel online of via teleconsultatie gebeuren.

Online tools als telePHON.digital stellen je in staat om op regelmatige tijdstippen met jouw logopedist te spreken. Zo’n gesprek gebeurt via videochat en is even effectief als een fysieke consultatie in de praktijk. Op de app vind je heel wat oefeningen die door jouw therapeut worden aangepast aan je behoeften. Dankzij een overzicht van je resultaten, weten zowel jij als je logopedist welke vorderingen je maakt. Zo wordt de therapie constant goed aangepast aan jouw behoefte.

Een online platform is altijd en overal beschikbaar. Je kan dus steeds oefenen op de momenten die jou best passen, zo lang je wil en waar je maar wil.

Online logopedie is trouwens perfect te combineren met live bezoeken aan je logopedist.


Wat kost (online) logopedie?


De totale kostprijs voor therapie hangt uiteraard af van jouw specifieke problemen en de ernst ervan. Voor de ene stoornis is een intensiever behandelingsschema nodig dan voor de andere.


Geconventioneerde logopedisten werken altijd volgens de officiële tarieven die werden vastgelegd door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV). Zo weet je op voorhand welke kosten je kan verwachten.

Voor logopedische behandelingen heb je recht op een tussenkomst via de wettelijke verzekering van het ziekenfonds (indien je aan de gestelde voorwaarden voldoet). Het gaat om een gedeeltelijke terugbetaling (+/- 75% voor patiënten zonder voorkeurregeling en bij een geconventioneerde logopedist). Daarnaast bieden de ziekenfonds aanvullende terugbetalingen aan: voor mensen die nog logopedie onder de RIZIV-terugbetaling vallen. Check dus de mogelijkheden bij jouw ziekenfonds.

Goed om weten: telelogopedie wordt in België sinds de start van de covid-pandemie op dezelfde manier terugbetaald als ‘live’ sessies.

Ziekenfonds Partena betaalt je bovendien de prijs van het platform zelf ook terug: zij komen tussen met 20 euro/jaar voor alle erkende medische apps in België.

TelePHON.digital is één van deze medisch gecertificeerde medische apps.












84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page